Dag 1 - Kerkrade - Reisverslag uit Kerkrade, Nederland van John & Karin Bakker - WaarBenJij.nu Dag 1 - Kerkrade - Reisverslag uit Kerkrade, Nederland van John & Karin Bakker - WaarBenJij.nu

Dag 1 - Kerkrade

Door: John & Karin

Blijf op de hoogte en volg John & Karin

24 Juni 2023 | Nederland, Kerkrade

Om alvast in de stemming te komen draaien we vast de NITS - Dutch Mountains

De koffers zijn gevuld, de rugzakken zijn er klaar voor, mijn digitale Canon verrekijker gaat mee en nog net op de valreep een Qimic Gimbal gekocht.

Vandaag dus de eerste dag met een bescheiden rondwandeling van 13 km, maar wel met 186 hoogtemeters. Bij een temperatuur van 28 graden en een rugzak met 10 kg merk je dat wel.

We starten bij middeleeuwse Kasteel Erenstein en volgen de Anstelerbeek en Cranenweyermeer. Bij Oude Hopel gaan we verder langs de Strijdhagerbeek en begint de beklimming van de eerste 'summit': de Wilhelminaberg (225 m). Geen natuurlijke berg, maar 'manmade' als steenstortberg van de Staatsmijn Wilhelmina (1906-1969). Vanaf de top is te zien dat je eigenlijk in een groene zone binnen het stedelijke gebied wandelt, ingesloten tussen Heerlen en Kerkrade. Er omheen zie je veel meer steenstortbergen, 'terrils' genaamd in België, 'Halden' in Duitsland.

Van de bekende Limburgse gastvrijheid hebben we nog niet veel gezien. De receptiemedewerker is kortaf en er is geen bediening op het achterterras, dus je drankje mag je zelf halen. De barjongen moet eerst de bitterballen bij een tafeltje op het voorterras brengen - welke was het ook alweer - en als ik vraag wat voor een bier hij op de tap heeft kijkt hij me angstig aan.

Het diner in het droomkasteel was meer van hetzelfde. We bestellen een Cuvee bubbels en de volgende - vandaag voor het eerst in een restaurant zijnde jongen maar dan niet aan het tafeltje- vraagt, terwijl hij op zijn digitale bestelkastje klikt, of ik het misschien kan spellen… Ok ik bespaar jullie de rest maar het mag duidelijk zijn dat het in de horeca en dan met name de service in de bediening slecht gesteld is.

We hebben overigens goed gegeten en een lollige avond gehad door het schouwspel van de vele tafeltjes waar het ook mis ging.

Morgen begint het echte werk van Kerkrade naar Vijlen 19 km, 200 m stijgen en 140 m dalen, 5,5 uur. Als we nog zin hebben evt een extra rondje Schneeberg: 4 km; 60 m stijgen en 110 m dalen, 1 uur en 15 minuten